Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Πάρτι γρίπης...


Δημοσίευση: 18-07-2009 11:32 από Ομάδα TVXS

Ενώ τα κρούσματα της νέας γρίπης συνεχώς αυξάνονται και κάθε χώρα προσπαθεί να εξασφαλίσει το πολυπόθητο εμβόλιο, διάφορες ομάδες σε Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν βρει έναν διαφορετικό τρόπο να αντιμετωπίσουν τη γρίπη. Οργανώνοντας πάρτι-γρίπης, όπου προσπαθούν να... κολλήσουν τον ιό τώρα που βρίσκεται στην ήπια μορφή του.

Πολλοί από αυτούς που πέρασαν τη γρίπη Α ισχυρίζονται ότι δεν ήταν χειρότερη από ένα βαρύ κρυολόγημα. Με αυτό το σκεπτικό και λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πάρτι ανεμοβλογιάς ή ερυθράς ήταν κάποτε συνηθισμένα -καθώς οι ασθένειες αυτές είναι πιο εύκολο να ξεπεραστούν στην παιδική ηλικία- πολλοί θεωρούν ότι τα πάρτι γρίπης είναι καλή ιδέα. Ωστόσο, οι γνώμες των επιστημόνων διίστανται.

Ο Richard Jarvis, επικεφαλής της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας στη Βρετανία, τονίζει ότι η καθιέρωση αυτών των συγκεντρώσεων με στόχο να κολλήσουν τη νέα γρίπη το μόνο που πετυχαίνει είναι να υπονομεύει τη μάχη που δίνεται απέναντι στον ιό και να αυξάνει τα ποσοστά κινδύνου ακόμη μεγαλύτερης εξάπλωσης.

«Τα πάρτι γρίπης δεν είναι καθόλου καλή ιδέα, όσο ήπιος και αν είναι ο ιός ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος την μόλυνσης καθώς και η θνησιμότητα», σημειώνει.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γιατροί που δεν λένε «όχι» στα πάρτι, αρκεί αυτοί που συμμετέχουν να μην ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Έγκυες γυναίκες, ιδιαίτερα στον 2ο και τον 3ο μήνα, παχύσαρκοι και όσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιου είδους συναθροίσεις, αφού είναι οι πληθυσμιακές ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.

«Ένα πάρτι γρίπης των χοίρων θα λειτουργούσε μόνον εάν στη συνέχεια μπαίνατε όλοι σε καραντίνα ή επιστρέφατε σε κάποια σπηλιά ερημίτη και δεν αγγίζατε κανέναν για τουλάχιστον 10 ημέρες», επισημαίνει ο καθηγητής Ιολογίας Τζον Όξφορντ.

Τα πάρτι ξεκίνησαν από τη Μεγάλη Βρετανία, στη συνέχεια επεκτάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην ηπειρωτική Ευρώπη και τώρα στην Ελλάδα. Δημοσιεύματα μιλούν για το πρώτο πάρτι-γρίπης πριν λίγες ημέρες στο Κολωνάκι, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται πόσα άτομα συμμετείχαν.