Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Τίτλοι τέλους για την ΕΦΕΕ

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους για την ΕΦΕΕ, αφού οι προσπάθειες για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού συνεδρίου -που θα ξεκινούσε σήμερα- βρήκαν μπροστά τους την μικροπολιτική τακτική της ΠΑΣΠ και απέβησαν άκαρπες.


Ενώ χθες Αριστερή Ενότητα, ΠΚΣ και ΔΑΠ είχαν συμφωνήσει στους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου, η ΠΑΣΠ αρνήθηκε να υπογράψει την πρόταση των τριών και κατέθεσε σήμερα δική της πρόταση με όρους που ακύρωναν επί της ουσίας τη δυνατότητα διεξαγωγής. Είναι σαφές ότι η ΠΑΣΠ, η οποία δεν έχει ενιαία έκφραση στις σχολές, μπλόκαρε τη διαδικασία για να μην αναγκαστεί να εκφράσει δημόσια και κεντρικά θέση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική.

Η πρόταση των τριών αφορούσε τρία σημεία που ξεμπλόκαραν την κατάσταση: α) Το Δ.Σ. κάθε συλλόγου ορίζει αντιπροσώπους που αυτόματα εγκρίνονται από την τεχνική γραμματεία, β) στις σχολές που υπάρχει αυτοδύναμη εκλογικά παράταξη, ως επιπλέον δικλείδα ασφαλείας, απαιτείται η έγκριση από το 50+1% των παρατάξεων που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και γ) το συνέδριο ξεκινά με την παρουσία τού 50+1% των αντιπροσώπων.

Η πρόταση της ΠΑΣΠ περιλάμβανε τους δύο πρώτους όρους των τριών παρατάξεων, θέτοντας όμως ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου τη συμμετοχή περίπου 50 συλλόγων χωρίς σε αυτούς να ισχύουν οι όροι έγκρισης των αντιπροσώπων που ισχύουν για τους υπόλοιπους. Η λίστα των συλλόγων περιλαμβάνει σχολές όπου η ΠΑΣΠ είτε είναι πρώτη είτε έχει αρκετούς αντιπροσώπους, όπως ΑΣΟΕΕ, ΤΕΑΠΗ, ΠΤΔΕ κ.λπ. Στο τρίτο σημείο της πρότασης, η ΠΑΣΠ αντέτεινε το μοίρασμα των καρτών των αντιπροσώπων να ξεκινήσει ενώ θα έχει εγκριθεί το 90% των αντιπροσώπων του συνόλου των σχολών και το συνέδριο να ξεκινήσει ενώ θα έχουν μοιρασθεί τουλάχιστον 750 κάρτες.

Στην ουσία του πράγματος, η ΠΑΣΠ με την πρότασή της θέτει ως προαπαιτούμενο για τη διεξαγωγή του συνεδρίου να ορισθούν οι αντιπρόσωποι σχεδόν του συνόλου των σχολών, πράγμα αδύνατο, διότι δεν μπορεί εκ των προτέρων η τεχνική γραμματεία να γνωρίζει ποιες είναι οι σχολές που πληρούν τους όρους (δηλαδή δεν γίνονται νοθείες στις φοιτητικές εκλογές) για συμμετοχή στο πανσπουδαστικό. Παράλληλα, η ΠΑΣΠ τεχνηέντως δίνει τη δυνατότητα σε όποια παράταξη δεν επιθυμεί τη διενέργεια συνεδρίου να μην χρεωθεί το κόστος της επιλογής της, αφού θα μπορεί να μπλοκάρει τη διαδικασία μη ορίζοντας αντιπροσώπους οδηγώντας στη μη κάλυψη του 90% που θέτει.

Η ΠΚΣ καλεί αύριο (σήμερα) σε "πανσπουδαστικό συνέδριο" στο πανεπιστήμιο Πειραιά, ενώ τα ΕΑΑΚ συμμετείχαν χτες το πρωί σε διαδήλωση ενάντια στην αναγνώριση των κολλεγίων.

“Είναι σαφές ότι η Νεολαία ΠΑΣΟΚ επιλέγει να εμποδίσει κάθε κεντρική διαδικασία που θα την υποχρεώσει να τοποθετηθεί πολιτικά', τονίζει σε ανακοίνωσή της η Νεολαία Συνασπισμού προσθέτοντας πως “εμποδίζει απροσχημάτιστα τη διεξαγωγή του συνεδρίου σε αντίθεση με τα κροκοδείλια δάκρυα που από πέρυσι χύνει το ΠΑΣΟΚ και ο πρωθυπουργός για την ανασυγκρότησή της”.
Δάφνη Σφέτσα
Από την Αυγή  , magnitis.blogspot.com