Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μόνο 10 σοβαρές παρενέργειες από τα εμβόλια


Τουλάχιστον 323 ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο κατά της γρίπης Α (Η1Ν1) έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Οι δέκα από αυτές είναι πιο σοβαρές, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΕΟΦ, μέχρι την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου χορηγήθηκαν 300.484 δόσεις εμβολίων σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Στο διάστημα αυτό, οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών στον ΕΟΦ ανέρχονται σε 323, εκ των οποίων οι 69 προέρχονται από επαγγελματίες Υγείας και οι 254 από πολίτες.

Οι περισσότερες από τις αναφορές αφορούν αναμενόμενες μη σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες και είναι σύμφωνες με τις πληροφορίες που περιέχονται στην περίληψη χαρακτηριστικών των δύο εμβολίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τοπικές αντιδράσεις στο σημείο της ένεσης, γενικά συμπτώματα, όπως πυρετός, ναυτία,  κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, κακουχία, καθώς και γαστρεντερικές διαταραχές, όπως διάρροια και εμετοί.

Δέκα από τις αναφορές κρίθηκαν ως σοβαρές και σε αυτές περιγράφονται ανεπιθύμητα συμβάντα, τα οποία ομαδοποιούνται ως εξής:
Τέσσερα περιστατικά με  αλλεργικές εκδηλώσεις (οίδημα υπερώας, δυσκαταποσία, αλλεργική αντίδραση, αντίδραση υπερευαισθησίας, ερύθημα προσώπου και τραχήλου αμέσως μετά τη χορήγηση του εμβολίου.
Έξι περιστατικά με  νευρολογικές διαταραχές (οπτική νευρίτιδα, γενικευμένος τρόμος, αδυναμία εκφοράς λόγου, διαταραχή επιπέδου συνείδησης, εντοπισμένο αίσθημα αιμωδίας, δυσκολία στη βάδιση).
Ένα περιστατικό με συνυπάρχουσα μεταβολική διαταραχή (διαβητική κετοξέωση).
Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι τα συμπτώματα που περιγράφονται σε κάποιες αναφορές ενδέχεται να μην σχετίζονται με τον εμβολιασμό, αλλά να προκύπτουν από υποκείμενη παθολογική κατάσταση ή συγχορηγούμενα φάρμακα.

Και κατ' οίκον εμβολιασμός

Εξάλλου, κατ' οίκον εμβολιασμός ξεκίνησε από χθες στην Αττική για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με δύο κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ, πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με γιατρό και νοσηλευτή. Όσοι, λόγω προβλήματος υγείας, εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία έχουν τη δυνατότήτα να δηλώσουν ότι επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο στο σπίτι με ένα τηλεφώνημα στο 1135.

Στους 51 οι θάνατοι ασθενών

Εξάλλου, τους 51 έφθασαν οι θάνατοι ασθενών από γρίπη Α (Η1Ν1) στη χώρα μας, καθώς άλλοι τρεις ασθνείς κατέληξαν μέσα στο Σαββατοκύριακο και άλλοι τέσσερις χθες. Μεταξύ των τριών ασθενών οι οποίοι έχασαν τη μάχη για τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δημοσίων νοσοκομείων  περιλαμβάνονται ένας 19χρονος και μία 18χρονη χωρίς υποκείμενο νόσημα, ενώ μεταξύ εκείνων οι οποίοι έχασαν χθες τη ζωή τους περιλαμβάνεται ένας 22χρονος με παχυσαρκία.
Επίσης, άλλοι δύο ασθενείς με γρίπη Α (Η1Ν1) εισήχθησαν προχθές σε ΜΕΘ δημοσίων νοσοκομείων και άλλοι τέσσερις χθες, μεταξύ των οποίων μία 40χρονη και ένας 29χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα, καθώς και δύο 40χρονες με παχυσαρκία.
 πηγή : avgi.gr