Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Κίνδυνος να «πνιγεί» η Άφησσος


Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το κρηπίδωμα στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αφήσσου του δήμου Αφετών από τα θαλάσσια κύματα διαχρονικά, σε σημείο που να κινδυνεύουν με διάβρωση τα θεμέλια των σπιτιών στο παραλιακό μέτωπο ενώ η Κτηματική Υπηρεσία δεν δίνει το «πράσινο φως» στη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε παρεμβάσεις καθώς δεν θεωρεί τα έργα που προτείνονται ως λιμενικά.
Ειδικότερα από τους νοτιοδυτικούς ανέμους που είναι πολύ συχνό φαινόμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου έχει υποστεί σημαντική διάβρωση το κρηπίδωμα ενώ έχει ξεκολλήσει ένα κομμάτι τόσο από το σημείο που είναι ο φάρος όσο και στο κέντρο του μώλου που βρίσκεται μπροστά από την κεντρική πλατεία της Αφήσσου όπου παραδοσιακά γίνονταν οι φορτοεκφορτώσεις αγροτικών κι άλλων προϊόντων. Ο δήμαρχος Αφετών Θεοδ. Κουτσοφλίνης ανέφερε ότι από τη μεγάλη διάβρωση τα νερά της θάλασσας φθάνουν μέχρι και τα θεμέλια των σπιτιών κι όταν φυσούν νοτιάδες και δέρνει το κύμα, οι κάτοικοι που μένουν στο παραλιακό μέτωπο αισθάνονται «λες και γίνεται σεισμός». Επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή ξεκίνησε μέσα στο 2007 τις διαδικασίες νομιμοποίησης των κρηπιδωμάτων κι αφού συγκέντρωσε όλες τις απαραίτητες γνωμοδοτήσεις 15 υπηρεσιών, ανέμενε και την έγκριση της Κτηματικής Υπηρεσίας σε κεντρικό επίπεδο, όμως αυτή δεν δόθηκε καθώς κρίθηκε ότι τα έργα δεν είναι λιμενικά. «Πώς είναι δυνατόν εργασίες που είναι να γίνουν στη ζώνη του αιγιαλού να μην είναι λιμενικές. Στο μώλο συγκεκριμένα γίνονταν παραδοσιακά φορτοεκφορτώσεις όλων των προϊόντων της περιοχής καθώς η Άφησσος ήταν το επίνειο τόσο των Αφετών όσο και της Αργαλαστής. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και οι ΟΤΑ σε όλο το παραλιακό μέτωπο. Πλέον θα επιδιώξουμε μια σύσκεψη με τη Νομαρχία, τους βουλευτές του Νομού κι όποιον άλλο αρμόδιο παράγοντα να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε» ανέφερε. Επιπλέον αν δεν προχωρήσει η διαδικασία της νομιμοποίησης του παραλιακού μετώπου δεν είναι δυνατόν να αναπτύξουν τραπεζοκαθίσματα οι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης, με αποτέλεσμα να πλήττονται οικονομικά. «Πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση διαφορετικά η θερινή περίοδος θα πάει χαμένη γι΄ αυτούς τους επαγγελματίες. Αλλά το σοβαρότερο είναι η διάβρωση στα θεμέλια των σπιτιών και φυσικά του δρόμου και της παραλίας που μπορεί και να υποχωρήσουν καθώς η διάβρωση εξελίσσεται διαχρονικά» τόνισε ο κ. Κουτσοφλίνης.
ΣΤΗ ΓΑΤΖΕΑ
Από την άλλη πλευρά η Κτηματική Υπηρεσία αναγνώρισε ότι υπήρχαν λιμενικές εγκαταστάσεις στη Γατζέα και τις νομιμοποίησε όμως εξέδωσε πρωτόκολλα αυθαιρέτων σε όλες τις παραλιακές κατασκευές. Χθες ο τοπικός σύλλογος Γατζέας επισκέφθηκε τον αντινομάρχη Εργων και τον ενημέρωσε όμως όπως ανέφερε ο ίδιος είναι θέμα της Περιφέρειας τον αν θα προβεί σε εκτέλεσή τους. «Η ΝΑΜ παλιότερα είχε κατασκευάσει αυτά τα κρηπιδώματα στην περιοχή της Γατζέας και ο Δήμος Μηλεών μέσω μια διαδικασίας νομιμοποίησης κατάφερε να τις νομιμοποιήσει. Όμως πλέον πρέπει να γίνει επαναχάραξη της γραμμής αιγιαλού, και να ταυτιστεί η γραμμή του αιγιαλού με τα κρηπιδώματα. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να κάνει ο Δήμος. Σε ό,τι αφορά στην Άφησσο, δεν καταλαβαίνω γιατί δεν δόθηκε άδεια νομιμοποίηση. Κι εκεί τα κρηπιδώματα ή το μώλο, κάποια νομαρχιακή αρχή θα πρέπει να τα κατασκεύασε, δεν μπορεί να το έκανε η τότε κοινότητα. Θα το εξετάσουμε».
Ελένη Μανώλη
Από την εφημερίδα Ελευθερία