Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Μουσική πανδαισία

Ν. Χαραλαμπόπουλος
Ιούνιος 2009

Δε θα ήταν τέλειο αν είχατε ανά πάσα στιγµή στη διάθεσή σας εκατοµµύρια τραγούδια από όλα τα αγαπηµένα σας είδη µουσικής; Δε θα ήταν ακόµα πιο τέλειο αν δε χρειαζόταν να καταφύγετε σε torrents, P2P δίκτυα και άλλες παράνοµες πρακτικές; Δε θα ήταν σούπερ-ντούπερ τέλειο αν δεν ήσασταν υποχρεωµένοι να δαπανήσετε ούτε ένα ευρώ συνδροµή;
Κι όµως, µπορείτε να έχετε το µεγαλύτερο κοµµάτι της παγκόσµιας µουσικής παραγωγής στον υπολογιστή σας, απολύτως νόµιµα και χωρίς να βάλετε το χέρι στην τσέπη. Η λύση στα προβλήµατα των φανατικών µουσικόφιλων ακούει στο όνοµα Muziic και έρχεται τυλιγµένη σε ένα αρχείο εγκατάστασης µε όγκο µόλις 8,5 megabytes...
Το setup ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα και το µόνο που έχετε να κάνετε µετά είναι να εκκινήσετε την εφαρµογή. Το interface του προγράµµατος µπορεί να σας φανεί λίγο µπερδεµένο στην αρχή, αλλά δε θα χρειαστείτε πάνω από πέντε λεπτά για να το συνηθίσετε [εικ. 1].
Ας δούµε τώρα πώς έχουν τα πράγµατα...

 

ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ;

Θα χρησιµοποιήσουµε τη λογική µας. Έχουµε στη διάθεσή µας µερικά εκατοµµύρια τραγούδια, τα οποία θα πρέπει να είναι αποθηκευµένα σε τεράστιους servers, έτσι ώστε να είναι πάντα διαθέσιµα. Εάν οι εµπνευστές του Muziic είχαν συγκεντρώσει όλη τη µουσική του πλανήτη στις εγκαταστάσεις τους, είναι βέβαιο ότι θα το είχαµε µάθει. Οπότε η µουσική δεν είναι στους servers του Muziic - βρίσκεται αποθηκευµένη αλλού.
Πάει κάπου το µυαλό σας; Σωστά µαντέψατε, η εφαρµογή αντλεί τη δύναµή της από το YouTube. Βέβαια, αυτό δε σηµαίνει ότι είναι απλώς µια καλαίσθητη µηχανή αναζήτησης. Το Muziic έχει κάποια πλεονεκτήµατα που το κάνουν να ξεχωρίζει.
Στο αριστερό παράθυρο πλοήγησης θα βρείτε τα διαθέσιµα κανάλια, ταξινοµηµένα ανά είδος µουσικής. Αυτό από µόνο του µπορεί να είναι αρκετό για τους όσους προτιµούν συγκεκριµένα είδη µουσικής, ωστόσο δεν είναι ο µοναδικός τρόπος για να ακούσετε τα τραγούδια που θέλετε. Στο κέντρο του interface δεσπόζει η µπάρα αναζήτησης, στην οποία µπορείτε να εισάγετε λέξεις κλειδιά και το Muziic θα σας επιστρέψει τα σχετικά αποτελέσµατα.
Στη συνέχεια, αρκεί να κάνετε διπλό κλικ στο κοµµάτι που επιθυµείτε για να το µεταφέρετε στον ενσωµατωµένο player
[εικ. 2]. Σε περίπτωση που υπάρχει διαθέσιµο video clip, θα το δείτε σε µικρογραφία δίπλα στον player. Βέβαια, µπορείτε να καθαρίσετε το interface και να προβάλετε το video σε όλη την έκταση του παραθύρου, επιλέγοντας το πλήκτρο κάτω από το video και δίπλα από την επιλογή BUY [εικ. 3].

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΠΟΙΗΣΗ

Αυτό που δίνει επιπλέον αξία στο Muziic είναι η δυνατότητα για εύκολη δηµιουργία και διαχείριση των playlists. Αµέσως µόλις εντοπίσετε ένα τραγούδι που σας αρέσει, µπορείτε να πατήσετε το σύµβολο "+" και θα προστεθεί αυτόµατα στην playlist [εικ. 4]. Όταν συµπληρώσετε τη λίστα σας, µπορείτε να την αποθηκεύσετε µε το πλήκτρο SAVE, ενώ µε το πλήκτρο LOAD είναι δυνατό να ανασύρετε από το σκληρό σας τις playlists που έχετε ήδη αποθηκεύσει.
Κι επειδή ζούµε στην εποχή του Web 2.0, µια ισχυρή κοινότητα πίσω από ένα project είναι συνήθως το βασικό συστατικό για την επιτυχία. Στην περίπτωση του Muziic, η κοινότητα αποτελείται από ανθρώπους που λατρεύουν τη µουσική και είναι πρόθυµοι να µοιραστούν µαζί σας τις playlists τους.

Δε χρειάζεται να σας αναλύσουµε πόσο σηµαντικό είναι αυτό. Θα καταλάβετε από µόνοι/ες σας όταν επισκεφθείτε τη σελίδα www.muziic.com/playlists.php και αρχίσετε την αναζήτηση στη βάση δεδοµένων της υπηρεσίας. Όταν βρείτε κάποια που θέλετε να ακούσετε, επιλέξτε Import Playlist to Muziic και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα θα έχει φορτωθεί στην εφαρµογή σας [εικ. 5].
Το site του Muziic περιλαµβάνει κι άλλες ενότητες τις οποίες θα βρείτε ενδιαφέρουσες. Κατ' αρχάς, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξτε ένα διαφορετικό skin για την εφαρµογή σας. Επίσης, µπορείτε να επισκεφθείτε το forum και να συµµετάσχετε ενεργά στην κοινότητα της υπηρεσίας [εικ. 6].

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ

Το Muziic είναι µια εφαρµογή που θα λατρέψουν οι µουσικόφιλοι, ωστόσο έχει κι αυτό τις ατέλειές του. Για παράδειγµα, το πλήκτρο STOP στον player εµφανίζει σηµάδια... απολυταρχισµού µερικές φορές: Όταν το πατήσετε, απενεργοποιεί προσωρινά το πλήκτρο PLAY και ο µόνος τρόπος για να ξαναρχίσει η µουσική είναι να κάνετε διπλό κλικ σε ένα track. Επίσης, θα θέλαµε να υπάρχει η επιλογή για επέκταση του interface σε όλη την έκταση της οθόνης, αλλά για την ώρα θα πρέπει να αρκεστούµε στις προκαθορισµένες διαστάσεις.
Πάντως, παρά τα ελαττώµατά του, το Muziic αποτελεί µια αξιόλογη πρόταση που µπορεί να καλύψει τις µουσικές σας ανάγκες. Αν αντιπαθείτε το interface του YouTube, αλλά εκτιµάτε ιδιαίτερα τον µουσικό πλούτο του, το Muziic είναι ό,τι πρέπει
για εσάς.

Tips & Tricks
Επιλέξτε Settings > HQ Stereo και απολαύστε τα τραγούδια σας στην καλύτερη δυνατή ποιότητα. Πάντως, θα χρειαστείτε και µια γρήγορη σύνδεση στο Internet για να µην περιµένετε µέχρι να φορτώσει
το track.

Ξέρατε ότι...
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν είναι νόµιµη η λειτουργία του Muziic και των άλλων παρόµοιων εφαρµογών/υπηρεσιών. Το βασικό επιχείρηµα υπέρ της νοµιµότητας είναι ότι δε δίνουν τη δυνατότητα για download, συνεπώς ο χρήστης δεν προµηθεύεται παρανόµως το υλικό που προστατεύεται από τη νοµοθεσία περί πνευµατικής ιδιοκτησίας.

πηγ