Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Στήριξη στην Ελλάδα από Γαλλία



Η Ελλάδα έκανε αυτό που της ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ μπορεί να στηρίζεται στη Γαλλία, στην προσπάθεια που καταβάλει για τον περιορισμό του ελλείμματος, τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου.

O Σαρκοζί υποστήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου και επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή, δεν είναι μόνο το μέλλον της Ελλάδας που διακυβεύεται αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

“Διακυβεύεται μεν το μέλλον της Ελλάδας, αλλά διακυβεύεται και το μέλλον της Ευρώπης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γάλλος πρόεδρος, τονίζοντας ότι “Η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία θα λάβουν μια συντονισμένη δράση για να καταπολεμήσουν την κερδοσκοπία”.

Εξάλλου, ο Νικολά Σαρκοζί σημείωσε ότι υπάρχουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. που ετοιμάζουν ένα «πακέτο» στήριξης για την Ελλάδα, αν και ο ίδιος δεν πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια.

«Υπάρχουν ισχυρά και ακριβή εργαλεία, που εξετάζουμε και για τα οποία δεν δίνουμε περισσότερες λεπτομέρειες απόψε», δήλωσε. «Όχι μόνο έχει την πολιτική μας στήριξη η Ελλάδα, αλλά θα στηριχθεί με κάθε τρόπο», συμπλήρωσε, ο Γάλλος ηγέτης.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα απολαμβάνει την πλήρη στήριξη της Γαλλίας, ενώ πρόσθεσε ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας θα αποτελέσει παράγοντα ενίσχυσης του ευρώ.

Η επίθεση που δέχεται το ευρώ δεν είναι μόνο ελληνική υπόθεση, αλλά ευρωπαϊκή, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Επίσης ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε. μπορεί να στηρίζεται στη βοήθεια των υπόλοιπων χωρών-μελών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: “Δημιουργήσαμε το ευρώ, ένα ενιαίο νόμισμα που μεταξύ άλλων μας επέτρεψε να περάσουμε την κρίση χωρίς υποτίμηση νομισμάτων των χωρών της ευρωζώνης”, ενώ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά “ένα κράτος - μέλος της ευρωζώνης που πλήττεται από κερδοσκόπους θα πρέπει να στηρίζεται από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Η ευρωζώνη θα πρέπει πάντα να είναι δίπλα σε μια χώρα που πλήττεται από την κερδοσκοπία. Σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο μπορεί να είναι κάποια άλλη χώρα”.

“Η θέση μου είναι ότι το ΔΝΤ μπορεί να μας βοηθήσει τεχνικά, αλλά εγώ παλεύω για να υπεραμυνθούμε της ευρωζώνης” τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι “η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα από τις άλλες χώρες. Ζητάει να μπορούμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους, αν όχι τους ίδιους όρους, με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης”, τονίζοντας ότι “αυτό που ζητάμε αν χρειαστεί να υπάρξει εκείνη η παρέμβαση για να δανειστούμε όπως οι άλλες χώρες”.
πηγή : capital.gr