Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Το ροκ συγκρότημα που έθεσε τις βάσεις για τη «Βελούδινη Επανάσταση»

Δημοσίευση: 18-11-2009 00:03 από Ομάδα TVXS




Το ροκ συγκρότημα «Plastic People of the Universe» πυροδότησε τη «Βελούδινη Επανάσταση» στην Τσεχοσλοβακία, που είχε ως αποτέλεσμα την αναίμακτη πτώση του κομουνισμού και το διαχωρισμό Τσεχίας-Σλοβακίας.

Αν και το συγκρότημα ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες πολιτικές πεποιθήσεις, ο ιδιόρρυθμος τρόπος ντυσίματος - φορούσαν σατέν τηβέννους και έβαφαν περίεργα τα πρόσωπά τους - σε συνδυασμό με τους «θυμωμένους» έως και άγριους στίχους των κομματιών τους έβαλαν γρήγορα στο στόχαστρο του κομουνιστικού καθεστώτος.

Έτσι τα τραγούδια του συγκροτήματος έγιναν πηγή έμπνευσης και αποτέλεσαν κύριο εκφραστή του αντιστασιακού κινήματος, χωρίς τα μέλη του να το επιδιώξουν αυτό. «Γίναμε ήρωες παρά τη θέλησή μας. Εμείς το μόνο που θέλαμε ήταν να παίζουμε ροκ εν ρολ. Η διαπίστωση πως ο πολιτισμός και η μουσική έχουν μεγάλη επιρροή στους ανθρώπους και η άρνησή μας να συμβιβαστούμε τρέλανε τους Μπολσεβίκους», δήλωσε ο 61χρονος πλέον Josef Janicek, ένα από τα πρώην μέλη του συγκροτήματος.

Η μπάντα που ιδρύθηκε από τον μπασίστα Milan Hlavsa, επηρεάστηκε έντονα από τα κομμάτια του Frank Zappa και των «Velvet Underground». Μάλιστα, ο Τσέχος ιστορικός της τέχνης Ivan Jirοus έγινε ο καλλιτεχνικός τους διευθυντής αλλά και μάνατζέρ τους, σε ένα ρόλο αντίστοιχο με αυτό του Andy Warhol, στους «Underground Velvet». Το πρώτο τους τραγούδι γράφτηκε στα Αγγλικά με αποτέλεσμα να εξαγριωθεί το καθεστώς, το οποίο ανακάλεσε τη μουσική άδεια του συγκροτήματος το 1970 που πλέον άρχισε να κινείται σε αντεργκράουντ μουσικούς χώρους.

Λίγα χρόνια αργότερα, αναγκάζονται να κάνουν κρυφά πρόβες και ηχογραφούν ένα άλμπουμ ενώ παίζουν κρυφά, σε γάμους, καθώς ο νόμος επέτρεπε στους νεόνυμφους να διαλέγουν την μπάντα του γάμου τους. Τελικά η αστυνομία τους ανακαλύπτει και συλλαμβάνει όλα τα μέλη του συγκροτήματος ενώ δικάζονται για «οργανωμένη διατάραξη της ειρήνης» και φυλακίζονται με τη μικρότερη ποινή να είναι οι οχτώ μήνες και τη μεγαλύτερη δεκαοχτώ.

Αδιαμφισβήτητα το πιο αντεργκράουντ συγκρότημα της Τσεχίας έθεσε τις βάσεις για την «Βελούδινη Επανάσταση» είτε άμεσα, όπως υποστηρίζουν πολλοί, είτε έμμεσα όπως δηλώνουν τα ίδια μέλη του συγκροτήματος. Ένα από αυτά τα μέλη, ο κ. Janicek όταν ρωτήθηκε για την ημέρα της επανάστασης δήλωσε πως βρισκόταν σε ένα μπαρ και έπινε μπίρα.

«Η επανάσταση ήταν αποτέλεσμα της χαλαρότητας, στην οποία είχαν περιέλθει όλα τα κομουνιστικά καθεστώτα της Ευρώπης με το που ανέβηκε ο Michail Gorbatchev στην εξουσία της ΕΣΣΔ. Οι Μπολσεβίκοι ήξεραν πως το παιχνίδι είχε χαθεί, από τη στιγμή που οι γιοι των κομουνιστών ήθελαν να γίνουν καπιταλιστές και κεφαλαιοκράτες», δήλωσε.


Ενώ μετά βίας νοσταλγεί τον κομουνισμό, αναγνώρισε ότι η αυτή η κυβερνητική καταστολή που εφάρμοσε το καθεστώς, είχε ως αποτέλεσμα μια ακούσια δημιουργική αγνότητα, που απαθανατίσθηκε σε αρκετά τραγούδια του συγκροτήματος.

Το γκρουπ διαλύθηκε το 1988 ενώ ξανάσμιξε για μια και μόνο εμφάνιση το 1997.

Πηγή: The New York Times