Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Όρκα σκότωσε την εκπαιδεύτριά της σε ενυδρείο της Φλόριντα


Μια πεπειραμένη 40χρονη εκπαιδεύτρια σκοτώθηκε από μια όρκα πέντε τόνων που την άρπαξε και την παρέσυρε μέσα σε πισίνα του διάσημου θαλάσσιου πάρκου Sea World της Φλόριντα.

Είναι η τρίτη φορά που το ίδιο ζώο εμπλέκεται σε ανθρώπινους θανάτους.
Η άτυχη Ντον Μπράνσο «χάιδευε το κεφάλι της όρκας όταν την άρπαξε και την τράβηξε μέσα» , δήλωσε στο Reuters ο Τσακ Τόμπκινς, επικεφαλής των εκπαιδευτών στο πάρκο.
Το περιστατικό συνέβη χθες το απόγευμα. Το προσωπικό του Sea World έσπευσε να εκκενώσει το χώρο και οι συνάδελφοι της εκπαιδεύτριας προσπάθησαν να τη σώσουν με δίχτυα, τελικά όμως την ανέσυραν πνιγμένη.
Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν στο Associated Press ότι άκουσαν πως η 30χρονη όρκα «Τίλικουμ» αρνιόταν να υπακούσει στις οδηγίες και συμπεριφερόταν σαν απείθαρχο παιδί στη διάρκεια ενός προηγούμενου σόου την ίδια ημέρα.
Επισκέπτες του πάρκου που βρίσκονταν στο χώρο υποβρύχιας παρατήρησης την ώρα της επίθεσης δήλωσαν ότι είδαν την όρκα να κολυμπά τραντάζοντας μια γυναίκα που κρατούσε στο στόμα της.
Έκλεισε το πάρκο
Το πάρκο Sea World του Ορλάντο έκλεισε μετά το περιστατικό και το Sea World του Σαν Ντιέγκο ακύρωσε τα σόου με όρκες.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του πάρκου, ο Τίλικουμ ήταν μια από τις τρεις όρκες που είχαν εμπλακεί το 1991 στο θάνατο μιας άλλης εκπαιδεύτριας, η οποία γλίστρησε και έπεσε στην πισίνα ενός πάρκου στον Καναδά.
Ο Τίλικουμ πωλήθηκε τότε στο Sea World του Ορλάντο και το 1999 ενεπλάκη σε ένα ακόμα θανατηφόρο περιστατικό. Ένας άνδρας που κατάφερε να ξεφύγει από την ασφάλεια του πάρκου βρέθηκε την επόμενη ημέρα νεκρός από υποθερμία, γυμνός και μελανιασμένος, πάνω στην πλάτη του κήτους.
Οι εργαζόμενοι του Sea World έχουν δεχθεί επιθέσεις και από άλλες όρκες. Το Νοέμβριο του 2006, ένας εκπαιδευτής γλίτωσε με ένα κάταγμα του ποδιού όταν μια όρκα, το κυρίαρχο θηλυκό της ομάδας, τον δάγκωσε και τον τράβηξε στην πισίνα, ενώ ένα ακόμα παρόμοιο συμβάν είχε αναφερθεί το 2004.
Η όρκα (Orcinus orca), το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειας των δελφινιών, είναι γνωστή και ως «φάλαινα δολοφόνος» λόγω της εξυπνάδας με την οποία κυνηγά μεγάλα ψάρια, φώκιες, ακόμα και άλλα δελφίνια.
πηγή : tanea.gr